Maak kennis met schipper Julia van de Hester

Dit bericht is ook beschikbaar in: Duits

1Schipper_Julia_300x225

Lelystad, 1 juli 2016 – Vandaag stellen wij Julia Cornelissen aan u voor; de gloednieuwe schipper van de Hester. Gloednieuw? Jazeker! Julia mag zichzelf namelijk ‘pas’ sinds dit jaar schipper van de Hester noemen. Ze voer al twee jaar als matroos en deed in de winter de Enkhuizer Zeevaartschool. “Hier ontmoette ik Nikki Timmerman, die op zoek was naar een schipper en maat voor op de Hester”, aldus Julia.

Passie voor zeilen

Julia’s passie voor zeilen begon een paar jaar geleden toen ze te gast was op een zeilschip in de Oostzee: “In die tijd werkte ik nog als journalist op een kantoor in Hamburg, maar ik werd gelijk verliefd op de traditionele schepen en het zeilen”, vertelt Julia. Terwijl Julia stiekem al droomde over een compleet andere levensstijl, werd ze onverwachts uitgenodigd om een zeilschip van Sardinië naar Harlingen te brengen.

Begin in Nederland

“Drie weken aan één stuk door, dag en nacht onderweg. Ik vond het geweldig!”, zegt Julia enthousiast. “Ik vroeg de kapitein hoe en waar je het beste kunt beginnen met zeilen en hij antwoorde direct: op het IJsselmeer en de Waddenzee in Nederland.” Niet veel later stopte Julia met haar kantoorbaan en vertrok ze naar Nederland om als matroos aan de slag te gaan. Het werken op de platbodems beviel haar ontzettend goed en zo kwam van het een het ander: “Nu ben ik schipper. En heel erg blij”, aldus Julia.

Niet alleen

Tegenwoordig vaart Julia samen met haar vriend Roger Rigau Nadal op de Hester. Roger zelf komt uit Barcelona en heeft al twee jaar op zee gevaren en twee jaar op de platbodems in Nederland; ook bij hem schort het dus niet aan ervaring. Net als Julia heeft Roger de Zeevaartschool in Enkhuizen gedaan. “We hebben allebei de papieren om schipper te zijn”, legt Julia uit “De ene week is Roger schipper en ik matroos, de andere week draaien we de rollen om.”

Mooiste ervaring

Van prachtige zonsondergangen en droogval-sessies op een Wad tot gezellige barbecues en het ‘samenzijn’ met de gasten; Julia vindt álles leuk. Maar ook de kleine dingen worden gewaardeerd: “Ik vind het elke dag weer mooi om te zien hoe de zeilen worden gehesen. En als de motor uit gaat… Stilte aan dek”, vertelt Julia “Op dat moment voelen de gasten dat wij met z’n allen zo’n groot schip in beweging zetten, alleen met behulp van de wind en de zeilen. Fantastisch!”

Bron: Naupar